Net zoals je huid wordt beïnvloed door verschillende weersomstandigheden, wordt je auto ook beïnvloed. Je beschermt je huid in de zomer door zonnebrandcrème te dragen en kleed je in de herfst en winter in laagjes om je huid warm te houden, maar neem je dezelfde beschermende maatregelen om de buitenkant van je auto te behouden? Het weer beïnvloedt de buitenkant van je auto op schadelijke manieren. Hier zijn enkele manieren waarop het weer de buitenkant van je auto beïnvloedt en wat je eraan kunt doen. Je auto verzekeren is uiteraard sowieso belangrijk!
Zonschade
Direct zonlicht zorgt ervoor dat het lakwerk van je auto voortijdig vervaagt (en ook het interieur van je auto vervaagt). Zonlicht zorgt er ook voor dat je lakwerk oxideert, waardoor de lak loslaat van de beschermende lagen. Het lakwerk van je auto doet meer dan je auto er aantrekkelijk uit laten zien; het beschermt het chassis tegen vochtschade, deuken en andere problemen. Om je auto tegen de zon te beschermen, parkeer je je auto zo vaak mogelijk in de schaduw, dek je je auto af wanneer deze in direct zonlicht staat, of zet je je auto in een overdekte garage of overkapping wanneer je deze niet gebruikt.
Erosie
Wegenwerkers bestrooien vaak snelwegen en snelwegen om de wegen in de winter minder glad te houden. Deze zoute oplossing wordt meegesleurd in het onderstel van je auto en erodeert de metalen onderdelen. De zijkanten van je auto waar sneeuw en ijs op vast komen te zitten, zoals onder je deuren en langs de kofferbak, worden ook aangetast door de zoutoplossing die in de winter wordt gebruikt. Om erosie te voorkomen die leidt tot roest, putjes en afbladderende verf, veeg je je auto na lange afstanden af met een zachte doek om zout en vuil voorzichtig te verwijderen. Spuit de onderkant van je auto in met een tuinslang. Schrob niet en gebruik geen cirkelvormige bewegingen om sneeuw en ijs te verwijderen, omdat de lak van je auto hierdoor kan worden bekrast.
Windschade
De wind zelf berokkent je voertuig niet veel schade, maar het zand en het puin dat het met zich meedraagt wel. Zand wordt ingebed in kleine delen van je auto, zoals je voorruit of zelfs onder je motorkap. Zand, zelfs in kleine coatings, kan ook de lak van je auto aantasten door krassen op het oppervlak van je auto te veroorzaken en ervoor te zorgen dat je lak afbladdert. De blanke lak wordt ook aangetast door de schade die de wind kan veroorzaken. Naast de wind die zand meevoert, moet je je zorgen maken over takken, kleine stukjes puin en andere voorwerpen die je auto raken en deuken en krassen achterlaten die de uitwendige bescherming van je voertuig in gevaar brengen. Dek je auto bij wind af met een op maat gemaakt hoeslaken of autohoes of parkeer je auto in een afgesloten garage. Als je bestaande deuken of krassen op je voertuig hebt, overleg dan met je autoschadespecialist over reparaties. Als je metaal op je voertuig hebt blootgelegd als gevolg van schade, kan er vocht in het gebied komen en roest of putjes in het frame van je auto veroorzaken.